שאלות ותשובות בנושא פוליגרף
פוליגרף הוא תחום המסקרן אנשים רבים אך גורם גם לחשש, לחץ וחרדה לאלו העתידים להיבדק במכשיר הפוליגרף. כבודק פוליגרף אני מאמין שככל שיהיה לאדם יותר מידע בנוגע לבדיקת הפוליגרף, מידע זה יפיג את חששותיו אשר נובעות לרב מחוסר ידע, מיתוסים ופחד מהלא מוכר. נבדק אשר ידע איך מתנהלת בדיקת פוליגרף, מצבו הפסיכולוגי ורמת חרדתו תרד. לכן מאמר זה יעסוק בשאלות נפוצות בנוגע לפוליגרף, בתקווה שהתשובות יספקו לכם מידע מקצועי שיעזור לחלקכם בהעשרת הידע, ולחלקכם בהרגעת החרדה והפחתת הלחץ לקראת הבדיקה.
מה מידת הדיוק של מכשיר הפוליגרף?
האם בדיקת פוליגרף קבילה בבית משפט?
סוגיית חוקיות בדיקת הפוליגרף בישראל נידונה זה שנים רבות בוועדות להסדרת חוקיות ומקצוע הפוליגרף, אך לצערי טרם קיבל תחום הפוליגרף את המעמד שמגיע לו בבית הדין הפלילי.
כיום בבית הדין הפלילי, בדיקת פוליגרף אינה מתקבלת כראיה ויש איסור גם על כל אזכור של קיום, או חוסר רצון לביצוע בדיקת פוליגרף של החשוד. בנושאים של משפט חוזר בדין הפלילי, בדיקת פוליגרף אינה יכולה לשמש כגורם למשפט חוזר. לעומת זאת בנושאים של הליכי מעצר, בית המשפט רשאי לקבל בדיקת פוליגרף כראיה למעצר לצרכי חקירה.
בבית הדין האזרחי והרבני- בדיקת פוליגרף כן מהווה ראיה קבילה, זאת בתנאי שהייתה הסכמה מוקדמת משותפת של שני הצדדים, לקבלת ממצאי הפוליגרף.
האם ניתן לבדוק פסיכופתים בפוליגרף?
ע"פ מחקרים רבים בנושא שבוצעו ע" "Raskin" "Balloun" ,Holmes" ו "Barland".
לא קיימת תמיכה מחקרית, שתאושש את ההנחה, כי קיים קשר בין מאפייני אישיות פסיכופתית, ותוצאות בדיקת פוליגרף.
ההשערה כי, פסיכופתים לא יפגינו תגובות של אשמה ופחד ועל כן לא יתגלו במכשיר הפוליגרף, אינה נכונה.
האם ניתן לבצע בדיקת פוליגרף במהלך הריון?
ישנם מספר סיבות שאנו בודקי הפוליגרף לא מבצעים בדיקות פוליגרף לנשים בהריון:
1. במקרה של הריון מתקדם, תזוזה מוגברת של העובר או כאבים שחווה האם הנובעים מתזוזות אלו, יכולים להשפיע על תוצאות בדיקת הפוליגרף.
2. בדיקת הפוליגרף יוצרת מתח וחרדה אשר בכלליות אינם מומלצים לאשה בהריון.
לאחר שזה נאמר, במקרים בהם יש צורך מיוחד לבצע בדיקת פוליגרף לאשה הרה, על הנבדקת לספק אישור רפואי המציין כי ההריון תקין, ללא סיבוכים וכי המתח הנפשי אשר נגרם מבדיקת פוליגרף לא צפוי להשפיע לרעה על האם והעובר.
מחיר בדיקת פוליגרף נקבע על פי מספר מדדים:
1. מורכבות הבדיקה, (בדיקה של נושא מורכב, כוללת לעתים מספר בדיקות).
2. מיהו הגוף אשר מזמין את בדיקת הפוליגרף, (המחיר שיקבלו מוסדות וארגונים המבצעים בדיקות פוליגרף בתדירות קבועה, או באופן חד פעמי מספר נבדקים רב, יהיה נמוך משמעותית).
3. מכון הפוליגרף הנבחר - למדד זה חשיבות מהמעלה הראשונה הן מבחינה מקצועית והן מבחינה כספית. ראשית, על המכון להיות מוכר ע"י איגוד בודקי הפוליגרף הישראלי והאמריקאי -APA. עליו להיות בעל נסיון רב, ובעל שם טוב. כפי שישנם מומחים בכל מקצוע, כך גם בתחום הפוליגרף.
עבור בדיקת פוליגרף ספציפית ללקוח פרטי: המחירים ינועו סביב 800-2000 ש"ח.
עבור חברות, ארגונים ומוסדות המבצעות בדיקות פוליגרף תקופתיות, ובדיקות קבלה לעבודההמחירים ינועו סביב 450-800 ש"ח לבדיקה.